Ziemniaczano twarogowe talaterki z grzybami leśnymi -polecam
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ziemniaczano twarogowe talaterki:
500 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków
1 jajko
około 100 g sera twarogowego półtłustego
1 szklanka mąki pszennej
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
oraz
Sos grzybowy
około 1\2 kg leśnych grzybów mieszanych
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej śmietany
olej do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do dekoracji
Ziemniaczano twarogowe talaterki z grzybami leśnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Sos z grzybów
Grzyby oczyścić , opłukać , pokroić na mniejsze kawałki.
Cebule obrać , posiekąć.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę a następnie dodać posiekany czosnek i grzyby.
Całość chwile smażyc na średnim ogniu, następnie dodać pół szklanki bulionu , doprawić do smaku.
Całość pogotować kilka minut -na na koniec zabielić zahartowana śmietaną.
2. Ziemniaczano twarogowe talaterki:
Ugotowane , zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę,.
Do masy ziemniaczanej dodać twaróg jajko , obie mąki i sól.
Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej.
Ciasto lekko rozwałkować na gr. około 1 -2cm. lub rozpłaszczyć dłonią.Wykrawać np. za pomocą kieliszka koła.
Talaterki gotować w lekko osolonej wodzie przez około 2 minuty od wypłynięcia.
Odcedzić.
Talaterki ziemniaczano- twarogowe dodać do grzybów , całość chwile poddusić, wymieszać i wyłożyć na talerze.
Podawać ciepłe, smacznego:)
Smacznego!
Komentarze