Duszona szynka z leśnymi grzybami

4.46 (154 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mięso tak przyrządzone jest bardzo soczyste i miękkie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600g szynki
    sól, pieprz
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka majeranku
    3 kulki ziela angielskiego
    1 liść laurowy
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    2 łyżki mąki
    2 garści leśnych grzybów mogą być suszone
Wystaw ocenę:

4.46 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Duszona szynka z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy.
    Solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i majerankiem, obtaczamy w mące.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim mięso z obu stron.
  • 2. Grzyby namaczamy.
    Mięso przekładamy do garnka, zalewamy ok 0,5 litra wody, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie oraz posiekaną cebulę i czosnek Delikatnie solimy do smaku i dodajemy osączone grzyby.
    Gotujemy conajmniej 90 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyciągamy mięso i odparowujemy sos jeszcze przez kilka minut żeby nie był zbyt rzadki.
    Podajemy z ziemniakami i surówką.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować