Paluchy ziemniaczane z mięsem

4.5 (194 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamiast okrągłych knedli postanowiłam odmienić i zrobiłam je w formie ,,paluszków,, wyszły pyszne i smaczne. Szybko zaspokoiły głód, okraszone boczkiem wprost rozpływały się w ustach :)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    kg ziemniaków
    mąka ziemniaczana
    2 jajka


    Nadzienie:
    400 g mięsa gotowanego np. z rosołu
    200 g pieczarek
    łyżka masła
    pieprz
    sól

    Dodatkowo:
    boczek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Paluchy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać ugotować. Przestudzone zemleć w maszynce. Ziemniaki przełożyć do miski i zrobić krzyżyk jedną część ziemniaków wyjąć i zasypać mąką ziemniaczaną. Dodać resztę maki, jajka. Wymieszać na jednolite ciasto.
  • zmielone mięso z pieczarkami 2. Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć na maśle. Wystudzone zemleć wraz z mięsem gotowanym. Przyprawić. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na suchej patelni.
  • paluchy 3. Kawałki ciasta urywać, rozpłaszczyć w dłoni i nałożyć nadzienie i zrolować palucha.
  • 4. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić paluchy na gotującą wodę i gotować ok 4-5 minut.
  • 5. Podawać gorące okraszone boczusiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.51 (198 ocen)

paluchy z gotowanych ziemniaków

To może cię zainteresować