Zamiast okrągłych knedli postanowiłam odmienić i zrobiłam je w formie ,,paluszków,, wyszły pyszne i smaczne. Szybko zaspokoiły głód, okraszone boczkiem wprost rozpływały się w ustach :)
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
Nadzienie:
400 g mięsa gotowanego np. z rosołu
200 g pieczarek
łyżka masła
pieprz
sól
Paluchy ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ugotować. Przestudzone zemleć w maszynce. Ziemniaki przełożyć do miski i zrobić krzyżyk jedną część ziemniaków wyjąć i zasypać mąką ziemniaczaną. Dodać resztę maki, jajka. Wymieszać na jednolite ciasto.
2.Pieczarki umyć, pokroić i usmażyć na maśle. Wystudzone zemleć wraz z mięsem gotowanym. Przyprawić. Boczek pokroić w drobną kosteczkę i smażyć na suchej patelni.
3.Kawałki ciasta urywać, rozpłaszczyć w dłoni i nałożyć nadzienie i zrolować palucha.
4.W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić paluchy na gotującą wodę i gotować ok 4-5 minut.
Komentarze