Zielony chłodnik miętowy

0 (0 ocen)

  • 10 min

Chłodnik który zrobimy w 10 minut. Na upalne dni idealny, Do tego lekki i zdrowy. Schłodzony orzeźwi każdego który jest spragniony. Można taki chłodnik zrobić sobie do pracy na wynos.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 garść roszponki
    1 ogórek zielony długi
    1/3 pęczka natki pietruszki
    1/3 pęczka koperku
    1 ząbek czosnku
    6 rzodkiewek
    kawałek papryczki chili
    4 gałązki mięty
    300 ml jogurtu greckiego
    sól, pieprz czerwony
    1 plaster cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Zielony chłodnik miętowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórka kroję wzdłuż na krajalnicy do chleba bo chcę uzyskać cztery cienkie paski szerokie.
    Ogórek okrojony który mi został kroję na pół. Jedną połowę kroję w plastry, przekładam do pojemnika od blendera, dodaję pokrojony koper, natkę pietruszki, czosnek, listki mięty, jogurt grecki, sól, pieprz. Całość miksuję blenderem. Drugą połowę ogórka ścieram na tarce jarzynowej razem ze skórą, rzodkiewki kroję. Do szklanek wlewam chłodnik do połowy, dodaję startego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, na wierzchu paski ogórka szerokie, kawałek rzodkiewki, plaster cytryny, listki mięty, koperku, posypuję chili i pieprzem.Najlepszy jest schłodzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta Ogórek Roszponka Rzodkiewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować