Chłodnik jagodowo miętowy z naleśnikiem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dla ochłody, pyszny domowy chłodnik jagodowy. Najpierw wyprawa do lasu, gdzie uzbierałam te oto pyszne jagódki. Potem upichciłam taką jagodową. Podałam ją z makaronem naleśnikowym. Niby nic takiego, prostego, rzekłabym banalnego a mega dobrego.

  • 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • chłodnik jagodowy:

    30 dkg jagód
    1,5 litra wody
    1 kisiel żurawinowy
    sól, cukier do smaku
    5 gałązek mięty
    100 g śmietany 18 % ukwaszona


    naleśniki:

    1/2 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanka mleka
    1/2 szklanka wody gazowanej
    1 łyżka masła
    sól
    1 jajko
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik Kisiele Naleśniki

Chłodnik jagodowo miętowy z naleśnikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chłodnik jagodowy:

    Do garnka wlewam wodę, dodaję jagody, miętę i gotuję na wolnym ogniu od zagotowania 3 minuty. Kisiel rozrabiam w 125 ml wody, i wlewam do gotującej wody. Mieszam i zagotowuję. Doprawiam solą, cukrem. Odstawiam do wystygnięcia i wstawiam do lodówki do schłodzenia.

    Naleśniki:

    Masło roztapiam i studzą, wlewam do pojemnika, dodaję pozostałe składniki i miksuję blenderem, albo mikserem aż zrobi się gładkie. Naleśniki smażę na niewielkiej ilości oleju.

    Z chłodnika wyjmuję gałązki mięty. Wlewam śmietanę i mieszam. Naleśniki zwijam w rulon i kroję w paski. Chłodnik podaję z makaronem naleśnikowym
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Kisiel Mięta Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować