Zielone śledzie w cieście naleśnikowym i zalewie pomidorowej

4.94 (17 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Polecam bardzo smaczne śledzie zielone. Śledzie przygotowane w cieście naleśnikowym a następnie zalane zalewą pomidorową, smakują wybornie i szybko znikają ze stołu.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • śledzie zielone 1kg,
    sól do smaku,
    Ciasto naleśnikowe;
    mleko 6 łyżek,
    jajka 4 ,
    mąka 8 łyżek,
    Zalewa;
    woda 2 szkl,
    ocet 1/2 szkl,
    oliwa 1/3 szkl,
    cebula 3 duże ,
    liście laurowe 3,
    ziele angielskie 10 ziarenek,
    pieprz czarny 10 ziarenek,
    cukier 2,5 łyżki,
    sól 1 łyżeczka,
    koncentrat pomidorowy 1 słoiczek ,
Wystaw ocenę:

4.94 (17 ocen)

Zobacz również:

Sałatka śledziowa

Zielone śledzie w cieście naleśnikowym i zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzie umyć , osuszyć i pokroić ( 1 szt na 3 -4 kawałki).
    Posolić i zostawić na 30 minut .
    W między czasie przygotować ciasto naleśnikowe.
    Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać.
    Do ciasta naleśnikowego włożyć przygotowane śledzie, wymieszać a następnie wyjmować widelcem i smażyć na rozgrzanym oleju.
    Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować , gotować około 15minut, po czym wystudzić.
    Śledzie zalać zalewą i odstawić na 3 dni.
    Najlepiej smakują po 3 dniach od przygotowania.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować