Polecam bardzo smaczne śledzie zielone. Śledzie przygotowane w cieście naleśnikowym a następnie zalane zalewą pomidorową, smakują wybornie i szybko znikają ze stołu.
Zielone śledzie w cieście naleśnikowym i zalewie pomidorowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzie umyć , osuszyć i pokroić ( 1 szt na 3 -4 kawałki).
Posolić i zostawić na 30 minut .
W między czasie przygotować ciasto naleśnikowe.
Składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać.
Do ciasta naleśnikowego włożyć przygotowane śledzie, wymieszać a następnie wyjmować widelcem i smażyć na rozgrzanym oleju.
Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować , gotować około 15minut, po czym wystudzić.
Śledzie zalać zalewą i odstawić na 3 dni.
Najlepiej smakują po 3 dniach od przygotowania.
Smacznego.
Komentarze