ZIELONE ŚLEDZIE W CIEŚCIE I ZALEWIE OCTOWEJ

4.49 (189 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam. zawsze przygotowuję na Święta

  • 40 min

Składniki:

  • 1/2 kg zielonych śledzi
    4 cebule
    sól, pieprz

    na ciasto:
    1 jajko
    mąka
    woda

    na zalewę:
    4 szkl wody
    1 szkl octu
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zielone śledzie w cieście i zalewie octowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. siedzie wypłukać, osuszyć pokroić na kawałki ok 5 cm, przyprawić solą i pieprzem
  • 2. jajko, woda, mąka- przygotować gęste ciasto
    maczać w nim śledzie i smażyć na oleju.
  • 3. cebulę pokroić w plastry lub piórka
  • 4. śledzie układać w garnku, lub w słoikach, warstwami na przemian z cebulą.
  • 5. wszystkie składniki zalewy razem zagotować
    ciepła zalać śledzie. przykryć i odstawić na 2-3 dni

Porady

śledzie można przyprawić solą i pieprzem, dzień wcześniej i ułożyć je w naczyniu, na przemian z cebulą, przykryć folią i odstawić do lodówki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować