Pierogi owsiano- szpinakowe

4.5 (140 ocen)

  • 60 min

Uczta dla ludzi lubiących zielony dar lata.

  • 60 min

Składniki:

  • Farsz:
    500 g. świeżego szpinaku, 100 g. białego półtłustego sera, 2 ząbki czosnku, szczypta soli i pieprzu łyżeczka masła.
    Ciasto:
    250 g mąki owsianej, 1 jajko, szczypta soli , 1 łyżeczka oleju, odrobina wody, ok.0,5 szk. maki pszennej.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi owsiano- szpinakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz:
    Szpinak podsmażamy na maśle, do już chłodnego dodajemy czosnek oraz rozdrobniony czosnek doprawiamy do smaku sola i pieprzem.
  • 2. Ciasto:
    W misce mieszamy mąkę owsiana z jajkiem olejem szczypta soli oraz odrobina wody. Zarabiamy ciasto takie jak na zwykle pierogi, gdy się za mocno klei dodajemy stopniowo mąkę pszenna aż powstanie jednolita masa. Zarobione ciasto rozwałkowujemy ciasto wykrawamy krążki do każdego dajemy łyżeczkę farszu zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3-5 min. w zależności od grubości krążków.

Porady

Zamiast sera białego można użyć sera feta. Pierogi najlepiej smakują z sosem czosnkowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować