Drożdżówka crunchy z rabarbarem

  • wyświetlono: 190 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealna na śniadanie i piknik! Wilgotna, słodko-kwaśna z chrupiącą kruszonką.

KatarzynaSoczyńska
  • 180min

Składniki

Składniki na ciasto do tortownicy 30cm! Duże!

600g mąki pszennej
250g-300g mąki pszennej pełnoziarnistej
50g siemienia lnianego zmielonego*
50g orzechów włoskich zmielonych*
2 całe jajka „L”
2 zółtka
500ml mleka
80g drożdży świeżych
3-4 łyżki cukru ( w zależności od upodobań)
125g masła 82%
1 małe jabłko

Składniki na wierzch:
Jedno duże jabłko
500g rabarbaru pokrojonego w kostkę
Dwie pełne łyżki cukru
Skórka otarta z połowy cytryny
Pół łyżeczki cynamonu opcjonalnie

Składniki na kruszonkę Crunchy:

40g masła 82%
100g orzechów włoskich zmielonych
Pełna łyżka cukru trzcinowego lub kryształu
Płatki kukurydziane (takie do mleka corn flakes) przynajmniej 3 garście

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówka crunchy z rabarbarem

  • Zaczyn1. Drożdże pokruszyć do miski i zasypać całym cukrem. Odczekać aż drożdże się rozpuszczą. Dokładnie je wymieszać rózgą.

    W tym czasie rozpuścić powoli masło, podgrzać delikatnie mleko (ma być letnie), jajka połączyć w kubeczku z żółtkami.

    Jabłuszko obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki. Wrzucić na patelnię i zarumienić, odparowując sok. Odstawić do przestudzenia.

    Mąkę pszenną połączyć z siemieniem i orzechami.

    Do rozpuszczonych drożdży wlewamy całe mleko i zasypujemy łyżką mąki pszennej. Mieszamy dokładnie i czekamy aż wyrośnie.
  • Podsmażamy rabarbar z cukrem2.
    Do zaczynu dodajemy powoli resztę mąki pszennej i zagniatamy. Dodajemy również resztę składników. Ciasto będzie luźne, lepiące i upierdliwe w mieszaniu więc można pomóc sobie mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. Następnie dłońmi zagniatamy ciasto podsypując mąką pełnoziarnistą aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto nie może być za twarde. Właściwie trzeba tylko wyczuć moment kiedy się nie rozpływa i staje się ładną kulą. Odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem, oprószone mąką. 15 minut wystarczy.
  • Rabarbar i jabłuszko3. Obrany i drobno pokrojony rabarbar wrzucamy na patelnię (może być po jabłku) i zasypujemy cukrem , skórką i cynamonem. Smażymy na wolnym ogniu aż się rozpadnie. Studzimy.
    Jabłko kroimy w kostkę. Odstawiamy.
  • Układamy składniki na cieście4.
    Kruszonka:

    Wszystkie składniki kruszonki rozcieramy palcami, miażdżąc płatki. Nie musi być super drobno. Większe kawałki płatków później fajnie chrupią. Odstawiamy.


    Składamy wszystko w całość:

    Piekarnik nagrzewamy do 180st.C

    Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej albo orzechami albo bułką tartą.

    Na wierzch ciasta rozkładamy jabłka i trochę kruszonki. Następnie nasz rabarbar i resztę kruszonki.
  • Chrupiące ciacho prosto z pieca5. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ja dodatkowo na spód dałam rondelek z wodą żeby naparować piecyk.

    Ciasto piekłam ok 60 minut bez termoobiegu i 10 minut z termoobiegiem ale to kwestia piekarnika. Pieczemy aż wierzch ładnie się zarumieni.
  • Chrupiemy :)6.
    Studzimy w zamkniętym piekarniku (ok 30 minut wystarczy). Uchylamy drzwiczki i dajemy ciastu jeszcze odpocząć kolejne 15 minut.
  • Chrup chrup 7. A później już tylko jemy i chrupiemy!
    O 10 rano miałam piękne śniadanie, a mąż motywację do zwleczenia się z wyrka :)

Porady

Nie liczyć kalorii :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babciciasto drożdżoweRabarbarkruszonkamuslicrunchy
 

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Dodane przez: Kuchnia Marty

Drożdżówki z rabarbarem i migdałami

Jak zobaczyłam, że rabarbar w ogródku...

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: alaaa

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Pyszne drożdżówki z lekko kwaskowatym...

Domowe crunchy z jabłkami

Dodane przez: Jaga85

Domowe crunchy z jabłkami

Bardzo smaczny i prosty deser....

drożdżówka z rabarbarem

Dodane przez: Magdalena G

Drożdżówka z rabarbarem

Pyszne mięciutkie ciasto i kwaskowaty...

Drożdżówka z rabarbarem, jabłkiem i nutą imbiru

Dodane przez: Bilcia

Drożdżówka z rabarbarem, jabłkiem i nutą...

Pyszne łatwe ciasto z użyciem świeżego...

rożki z rabarabarem ilovebake

Dodane przez: wwwilovebakepl

DROŻDŻÓWKI – ROŻKI Z RABARBAREM

Rożki są bardzo proste do zrobienia...