Urocze roladki drobiowe z pastą groszkowo-cytrynową podane z kluseczkami :) Iście wiosenny powiew lekkości !
30 min
Składniki:
3 szt piersi z kurczaka
3 plastry szynki dojrzewającej (najlepiej nie wędzonej)
sól, pieprz ziołowy do smaku
Olej rzepakowy do smażenia
Na pastę:
pół szklanki gorszku zielonego
skórka otarta z cytryny
sok z połowy cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
mała cebula
duży ząbek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
łyżka siekanej natki pietruszki
sól, pieprz cytrynowy do smaku, szczypta tymianku
Kluseczki:
3 średnie ziemniaki
100g sera białego
jedno jajko
mąka pszenna typ 550
sól
Roladki z kurczaka z boczkiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kluseczki:
Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy ser, jajko i sól. Mieszamy aż masa będzie gładka. Powoli dodajemy mąkę ( tyle ile przyjmie masa) i formujemy kuleczki. Takie kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze przez pół minuty od wypłynięcia.
2.Pasta:
Czosnek zeszklić na maśle razem z posiekaną cebulą. Dodać resztę składników i podsmażać ok 3-4 minuty. Zalać ok 100ml wody i dusić 10minut. Odstawić na bok, przestudzić i zmielić blenderem na gładką pastę. Przyprawić do smaku.
3.Piersi kurczaka pozbawić polędwiczek, błonek i przyrostów. Piersi przedzielić na pół wzdłuż jej długości i rozłożyć powierzchnią górną do deski. Przykryć folią spożywczą i rozbijać tłuczkiem do grubości ok 0,5 cm, żeby ładnie nam się zawinęła.
Tak przygotowane piersi kurczaka delikatnie przyprawić. Nakładać na każdą pastę i rozsmarować równo po całej powierzchni ( zostawić margines na zlepienie mięsa po zwinięciu). Zawijamy je jak krokiety.
4.Smażymy roladki na gorącej patelni. Jeśli zaczęłyby się rozwijać to można nakłuć je wykałaczkami. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż roladki ładnie się zarumienią. Ściągamy je z patelni i owijamy każdą roladkę plastrem szynki (moje plastry były dość szerokie więc wystarczył jeden na jedną roladkę ale można owinąć dwoma. Końcówki roladki zostają bez szynki.
5.Przekładamy owinięte roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 170st.c bez termoobiegu, na ok 5 minut. W tym czasie gotujemy kluseczki i szykujemy dekorację.
6.Składamy danie:
Roladki wyjmujemy z pieca i dajemy im chwilę odpocząć.
Następnie kroimy je w plastry ok 1cm grubości.
Na talerzu układamy Kluseczki , roladki i wszystkie dekoracje oraz sosy jakie nam odpowiadają!
Komentarze