Roladki z kurczaka z boczkiem i zielonym groszkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Urocze roladki drobiowe z pastą groszkowo-cytrynową podane z kluseczkami :) Iście wiosenny powiew lekkości !

  • 30 min

Składniki:

  • 3 szt piersi z kurczaka
    3 plastry szynki dojrzewającej (najlepiej nie wędzonej)
    sól, pieprz ziołowy do smaku
    Olej rzepakowy do smażenia
    Na pastę:
    pół szklanki gorszku zielonego
    skórka otarta z cytryny
    sok z połowy cytryny
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    mała cebula
    duży ząbek czosnku
    2 łyżki masła klarowanego
    łyżka siekanej natki pietruszki
    sól, pieprz cytrynowy do smaku, szczypta tymianku
    Kluseczki:
    3 średnie ziemniaki
    100g sera białego
    jedno jajko
    mąka pszenna typ 550
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z kurczaka z boczkiem i zielonym groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kluseczki:
    Ugotowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy ser, jajko i sól. Mieszamy aż masa będzie gładka. Powoli dodajemy mąkę ( tyle ile przyjmie masa) i formujemy kuleczki. Takie kluseczki wrzucamy na wrzątek i gotujemy jeszcze przez pół minuty od wypłynięcia.
  • 2. Pasta:
    Czosnek zeszklić na maśle razem z posiekaną cebulą. Dodać resztę składników i podsmażać ok 3-4 minuty. Zalać ok 100ml wody i dusić 10minut. Odstawić na bok, przestudzić i zmielić blenderem na gładką pastę. Przyprawić do smaku.
  • 3. Piersi kurczaka pozbawić polędwiczek, błonek i przyrostów. Piersi przedzielić na pół wzdłuż jej długości i rozłożyć powierzchnią górną do deski. Przykryć folią spożywczą i rozbijać tłuczkiem do grubości ok 0,5 cm, żeby ładnie nam się zawinęła.
    Tak przygotowane piersi kurczaka delikatnie przyprawić. Nakładać na każdą pastę i rozsmarować równo po całej powierzchni ( zostawić margines na zlepienie mięsa po zwinięciu). Zawijamy je jak krokiety.
  • 4. Smażymy roladki na gorącej patelni. Jeśli zaczęłyby się rozwijać to można nakłuć je wykałaczkami. Smażymy na średnim ogniu do momentu aż roladki ładnie się zarumienią. Ściągamy je z patelni i owijamy każdą roladkę plastrem szynki (moje plastry były dość szerokie więc wystarczył jeden na jedną roladkę ale można owinąć dwoma. Końcówki roladki zostają bez szynki.
  • 5. Przekładamy owinięte roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 170st.c bez termoobiegu, na ok 5 minut. W tym czasie gotujemy kluseczki i szykujemy dekorację.
  • 6. Składamy danie:

    Roladki wyjmujemy z pieca i dajemy im chwilę odpocząć.
    Następnie kroimy je w plastry ok 1cm grubości.

    Na talerzu układamy Kluseczki , roladki i wszystkie dekoracje oraz sosy jakie nam odpowiadają!

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Kurczak Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować