Krem buraczkowy na chłodne wieczory. Dodatek mleka kokosowego i pomarańczy dodaje mu niesamowitego aromatu!
40 min
Składniki:
200g cebuli pokrojonej w kostkę
3 dużych ząbków czosnku zmiażdżonych
50g selera pokrojonego w kostkę
100g marchewki pokrojonej w kostkę
50g pietruszki korzenia pokrojonej w kostkę
120g słodkich jabłek pokrojonych w kostkę
450g buraczków pokrojonych w kostkę
250ml mleka kokosowego
skórka z jednej pomarańczy
sok z dwóch dużych pomarańczy
sól, pieprz ziołowy do smaku
Krem buraczkowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę zeszklić na maśle z czosnkiem.
2.Dodać warzywa i jabłka. Smażyć ok 10 minut aż zaczną się karmelizować.
3.Następnie zalać je sokiem pomarańczowym, dodać skórkę z pomarańczy i szklankę wody. Dusić całość aż się rozleci na pulpę. Co jakiś czas trzeba je podlać wodą.
4.Kiedy warzywa się rozpadną blendujemy je i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, opcjonalnie jedną łyżeczką papryki ostrej.
5.Podawać z kleksem śmietany lub grzankami lub prażonymi ziarnami wedle uznania :)
Komentarze