Zielone pierogi

4.5 (153 ocen)

  • 50 min

Pierogi zaskakują swoją barwą. Zawsze podaję je z sosem czosnkowym.

  • 50 min

Składniki:

  • 40 dag mąki, 2 jajka , 15 dag białego sera, 10 dag sera feta, 15 dag mrożonego rozdrobnionego szpinaku, 2 żółtka, łyżka stołowa majonezu, 3 łyżki stołowe jogurtu naturalnego, 2 duże ząbki czosnku, łyżeczka ziół prowansalskich, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Zielone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    - szpinak rozmrozić i lekko odsączyć
    -wymieszać przesiana mąkę, dwa jajka, szpinak oraz szczyptę soli dodając tyle wody, aby uzyskać ciasto na pierogi
    -gotowe ciasto odstawić na kilkanaście minut
    -rozwałkować i wyciąć koła
  • 2. Farsz:
    - Fetę pokruszyć i połączyć z białym serem i żóltkami
    - farsz doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową
    - nałożyć farsz na ciasto i dokładnie zlepić pierogi
  • 3. pierogi gotowac we wrzącej osolonej wodzie po kilka minut
    sos:
    -czosnek obrać przecisnąć przez praskę
    - majonez wymieszac z jogurtem, czosnkiem i ziołami
    Gotowe pierogi polać sosem.

Porady

Inne kolory pierogów uzyskamy poprzez dodanie do ciasta soku z buraków lub marchwi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować