Zielone pierogi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
- szpinak rozmrozić i lekko odsączyć
-wymieszać przesiana mąkę, dwa jajka, szpinak oraz szczyptę soli dodając tyle wody, aby uzyskać ciasto na pierogi
-gotowe ciasto odstawić na kilkanaście minut
-rozwałkować i wyciąć koła
2.Farsz:
- Fetę pokruszyć i połączyć z białym serem i żóltkami
- farsz doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową
- nałożyć farsz na ciasto i dokładnie zlepić pierogi
3.pierogi gotowac we wrzącej osolonej wodzie po kilka minut
sos:
-czosnek obrać przecisnąć przez praskę
- majonez wymieszac z jogurtem, czosnkiem i ziołami
Gotowe pierogi polać sosem.
Porady
Inne kolory pierogów uzyskamy poprzez dodanie do ciasta soku z buraków lub marchwi.
Komentarze