Zielone kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie,odcedzić, ostudzić.
Szpinak przełożyć na patelnię, odparować wodę, często mieszając, ostudzić.
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać ostudzony szpinak i jajko.Wyrobić na gładką masę.
Leciutko zwilżonymi dłońmi formować małe kluseczki z dziurką.
Do osolonego wrzątku dodać oliwę, wrzucać kluski partiami, po wypłynięciu gotować jeszcze przez około 2 minuty.
2.Kluski można zamrozić. Wystarczy wrzucić je na osolony wrzątek z dodatkiem oliwy, kiedy wypłyną natychmiast wrzucać je do zimnej wody, powinny całkowicie wystygnąć. Następnie kluski smarować olejem, aby się nie sklejały, układać w pojemnikach i zamrażać.
Komentarze