Bardzo smaczne kluski ruskie przygotowywane na sposób tradycyjnych pierogów ruskich, te się bardziej szybciej robi a smak i zapach ten sam. Nam bardzo takie kluchy smakowały omaszczone boczkiem, zamiast boczku można również cebulką.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera białego
1/2 szklanki mąki pszennej
mała cebula
pieprz i sól
jajko
1.Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoty kolor, ziemniaki i ser mielimy w maszynce lub prasce. Dodajemy jajko, pieprz i sól, cebulę oraz mąkę. Zagniatamy gładkie i elastyczną masę. Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka.
2.Z ciasta formujemy małe kulki i gotujemy w wrzątku w osolonej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia.
3.Boczek kroimy drobno i rumienimy na patelni. Kluski podajemy okraszone boczkiem.
Komentarze