Ruskie kluski

5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne kluski ruskie przygotowywane na sposób tradycyjnych pierogów ruskich, te się bardziej szybciej robi a smak i zapach ten sam. Nam bardzo takie kluchy smakowały omaszczone boczkiem, zamiast boczku można również cebulką.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
    250 g sera białego
    1/2 szklanki mąki pszennej
    mała cebula
    pieprz i sól
    jajko

    boczek
    3 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne

Ruskie kluski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoty kolor, ziemniaki i ser mielimy w maszynce lub prasce. Dodajemy jajko, pieprz i sól, cebulę oraz mąkę. Zagniatamy gładkie i elastyczną masę. Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka.
  • 2. Z ciasta formujemy małe kulki i gotujemy w wrzątku w osolonej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia.
  • 3. Boczek kroimy drobno i rumienimy na patelni. Kluski podajemy okraszone boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować