Ruskie kluski

  • wyświetlono: 457 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 1

Bardzo smaczne kluski ruskie przygotowywane na sposób tradycyjnych pierogów ruskich, te się bardziej szybciej robi a smak i zapach ten sam. Nam bardzo takie kluchy smakowały omaszczone boczkiem, zamiast boczku można również cebulką.

Anitka0804
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

500 g ugotowanych ziemniaków
250 g sera białego
1/2 szklanki mąki pszennej
mała cebula
pieprz i sól
jajko

boczek
3 łyżki oleju

Sposób przygotowania przepisu:

Ruskie kluski

  • 1. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na oleju na złoty kolor, ziemniaki i ser mielimy w maszynce lub prasce. Dodajemy jajko, pieprz i sól, cebulę oraz mąkę. Zagniatamy gładkie i elastyczną masę. Masa ma mieć konsystencję ciasta na kopytka.
  • 2. Z ciasta formujemy małe kulki i gotujemy w wrzątku w osolonej wodzie ok 2 minuty od wypłynięcia.
  • 3. Boczek kroimy drobno i rumienimy na patelni. Kluski podajemy okraszone boczkiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kluskidanie główneMama mnie nauczyładla dzieciobiadobiad piątkowykuchnia polskasmaczne daniedla rodzinyObiad w kilka chwildania mączneprzepis_miesiąca1000kluski z boczkiemKluski ruskiejak pierogi ruskiekluski z sera i ziemniaków

Komentarze

Podobne przepisy

Szare kluski.

Dodane przez: EWASALNO

Szare kluski

Szare kluski to smak dzieciństwa....

kluski śląskie

Dodane przez: mariosylwia

Kluski śląskie

kluski, które zawsze wychodzą

KLUSKI LENIWE

Dodane przez: duszek

KLUSKI LENIWE

Kluski dla leniwych.Szybkie i łatwe...

 Kluski śląskie z mięsem mielonym

Dodane przez: danusia19671

kluski śląskie

Kluski śląskie z mięsem mielonym

Kluski leniwe

Dodane przez: Konto nieaktywne

Kluski leniwe

Kluski które robi się raz dwa,...

Kluski śląskie

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Kluski śląskie

Prosty sposób na udane kluski śląskie.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE