Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejna propozycja na danie ze szparagami. Sezon w pełni.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Knedelki :200 g łopatki cielęcej
    1 łyżka gęstej śmietany
    2 łyżki bułki tartej
    natka pietruszki
    żółtko
    sól
    pieprz
    500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych)
    pęczek młodej cebuli
    pęczek botwinki
    30 g masła
    1 3/4 l jarzynowego bulionu
    150 g zielonego groszku
    sok cytrynowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami 1. Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut.

    Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.

    Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę na 2-centymetrowe kawałki.
    Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować