Kolejna propozycja na danie ze szparagami. Sezon w pełni.
60 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Knedelki :200 g łopatki cielęcej
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki bułki tartej
natka pietruszki
żółtko
sól
pieprz
500 g zielonych szparagów (lub po 250 g zielonych i białych)
pęczek młodej cebuli
pęczek botwinki
30 g masła
1 3/4 l jarzynowego bulionu
150 g zielonego groszku
sok cytrynowy
Zielona zupa szparagowa z cielęcymi knedelkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso cielęce zmieliłem na małych oczkach. Wymieszałem ze śmietaną, bułka tartą, żółtkiem, posiekaną trybulą, solą i pieprzem. W szerokim garnku zagotowałem posoloną wodę. Uformowałem z mięsnej masy knedelki, które zagotowałem w ledwie wrzącej wodzie ok. 10 minut.
Przygotowałem bulion warzywny. Zagotowałem marchewkę, seler naciowy, przypieczoną cebulę, przypieczoną pietruszkę, por. Warzywa muszą być zakryte wodą. Gotowałem na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny.
Szparagi umyłem, odciąłem twarde końcówki, obrałem z włókien. Cebulę umyłem, oczyściłem. Szparagi pokroiłem na 5-centymetrowe, a cebulkę na 2-centymetrowe kawałki.
Liście botwinki po opłukaniu pokroiłem , poddusiłem na maśle. Rozprowadziłem bulionem, zagotowałem. Dodałem szparagi, gotowałem na małym ogniu 10 minut. Dodałem groszek, cebulę. Gotowałem wszystko jeszcze 5 minut. Doprawiłem zupę solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Knedle podgrzałem w zupie, nie gotowałem.
Komentarze