W sezonie szparagowym jest częstym gościem na moim stole.
2 godz.
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
3 skrzydełka kurczaka do nagotowania
1 kg szparagów
2 marchewki
korzeń pietruszki
pół cebuli
pęczek natki pietruszki
3 liście pora
2 liście selera
6 młodych średnich ziemniaków
sól
Zupa szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Skrzydełka obgotować,dodać cebulę i 2 łyżeczki soli,gotować do miękkości.Przecedzić,skrzydełka obrać z mięsa.
2.Do osobnego garnka wsypać obrane i pokrojone na kawałki szparagi,obraną marchewkę,pietruszkę,ziemniaki w kostkę.Zieloną pietruszkę,por,seler,posiekać na drobno,wszystko dorzucić do garnka,zalać powstałym wywarem,ewentualnie dolać wody,przyprawić solą i gotować do miękkości.Nalewać do talerzy,posypać pietruszką i kawałkami mięsa.
Komentarze