Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zapiekanka z kaszy i warzyw w sosie serowym, doprawiona cząbrem i udekorowana jajkiem z płynnym żółtkiem.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kasza jaglana - 200g
    Szpinak - 300g (może być mrożony)
    Kalafior - 200g
    Brokuł - 300g
    Fasolka szparagowa - 200g
    Czosnek- 2 ząbki
    Jajko - 4szt
    Olej - 1 łyżka
    Sos:
    Jogurt - 200g
    Ser - 50g (może być mozzarella lub twardy żółty) lub Fix serowy
    Przyprawy:
    Pieprz, pieprz mielony
    Papryka słodka i wędzona,
    Sos sojowy,
    Cząber
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne

Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielona zapiekanka jaglana z cząbrem 1. Kaszę płuczemy kilka razy. Gotujemy aż będzie miękka.

    Warzywa najlepiej przygotować na patelni, która nadaje się do piekarnika, inaczej będzie przełożyć je do naczynia żaroodpornego.

    Na oleju przesmażamy przeciśnięty czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy kilka minut. Dorzucamy resztę warzyw i pod przykryciem dusimy, aż będą miękkie. W razie potrzeby możemy podlać odrobiną wody. Do miękkich warzyw dodajemy kaszę, jogurt połączony z serem (lub fixem) i przyprawy (bez cząbru). Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut.

    Na koniec dodajemy cząber, mieszamy. Masę warzywno serową wyrównujemy i robimy w niej 4 zagłębienia. W zagłębienia wbijamy jajka i nacinamy je. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na 10 minut. białko powinno być ścięte, a żółtko w środku lejące. Podajemy gorące.

Porady

Jeśli do sosu użyjecie śmietany zamiast jogurtu zapiekanka nabierze dodatkowych kalorii, ale będzie jeszcze lepsza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować