Zapiekanka jaglana z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Zapiekanka smakuje rewelacyjnie i jest bardzo prosta w przygotowaniu. Dodam jeszcze, że sama kasza jaglana jest bezglutenowa, lekkostrawna i jednym słowem - zdrowa.

  • 60 min

Składniki:

  • (Naczynie o wymiarach około 16 x 22 cm)
    200g kaszy jaglanej
    500g wiśni świeżych/mrożonych (waga z pestkami)
    150g cukru
    500 ml mleka
    3/4 śmietanki 12%
    1/4 łyżeczki esencji waniliowej (może być 1 łyżka cukru waniliowego)
    Dodatkowo:
    tłuszcz do wysmarowania formy
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Zapiekanki

Zapiekanka jaglana z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-29qqolf 1. Mleko przelać do garnuszka o grubym dnie, dodać 1/2 cukru, esencję waniliową i zagotować.
    Następnie do mleka wsypać kaszę jaglaną (uprzednio opłukaną) i wymieszać.
    Całość gotować na małym ogniu i pod przykryciem - przez około 10-15 minut.
    (Należy pilnować, aby kasza się nie przypaliła.)
    Następni garnek z kaszą wstawić do gorącego piekarnika (rozgrzanego do 200 stopni) na 15-20 minut.
  • image-2b9exro 2. Gotową kaszę wyjąć z piecyka i połączyć ze śmietanką.
  • image-17stqc4 3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
  • image-0fss6ar 4. Na jego dnie rozsypać (równomiernie) wydrylowane wiśnie.
    Następnie na owocach ułożyć kaszę.
    Zapiekankę wygładzić, posypać resztą cukru i ponownie wstawić do piekarnika.
  • image-1mntx3v 5. Zapiekać przez kilkanaście minut (*) i podawać na zimno.

Porady

(*) Jeśli wiśnie nie puszczą soku, to zapiekać do momentu, aż zapiekanka będzie miała rumiany/zapieczony wierzch.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować