Kolorowa, zdrowa i delikatna zapiekanka dla smakoszy ryb
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
-120 g łososia (u mnie wędzony na zimno)
-1 jajo
-1 większa cukinia
-2 duże marchewki
-140 g kaszy jaglanej
-1 łyżka tłuszczu do wysmarowania naczynia, sól, pieprz, zioła wedle uznania
Zapiekanka jaglana z cukinii i łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną gotujemy.
2. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub na tarce do szatkowania kapusty, posypujemy delikatnie solą i odstawiamy, aby puściła wodę.
3. Marchewki pokroić obieraczką do warzyw, aby wyszły paseczki lub zetrzeć na tarce.
4. Rybę pokroić w małe kawałki.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem. Do większej miski przesypujemy ugotowaną kaszę, dodajemy cukinię dokładnie wyciśniętą z wody, marchewkę i roztrzepane jajo. Przyprawiamy wedle uznania i wszystko mieszamy. Przekładamy do naczynia i zapiekamy 25 min 180 stopni.
Komentarze