• Łatwy

Ciasto bez większego zachodu. Smaczne i do kawy i herbaty. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, bo robiła je moja mama. Szybkie ciasto na niedzielę, z okazji lub bez.

  • Łatwy

Składniki:

  • - jaja: 4 sztuki
    - cukier: 1 szklanka
    - mąka: 3 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - oranżada lub 7UP lub sprite: 1 szklanka
    - olej: 1 szklanka
    - kakao: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, oranżadę(lub inny napój z gazem) i olej. Połowę masy przelewamy do drugiej miski. Jedną zostawiamy bez zmian, do drugiej dodajemy kakao. Gdyby część z kakao okazała się zbyt gęsta można dolać jeszcze 1/4 szklanki oranżady.
  • 2. Do kwadratowej blaszki (25 x 25 cm) lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy na środek na przemian raz jasną raz ciemną masę. Ja robię to chochlą (łyżką wazową).
    Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto powinno pękać na wierzchu - to efekt bąbelków z oranżady - tak ma być.
  • 3. Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować