Ciasto bez większego zachodu. Smaczne i do kawy i herbaty. Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa, bo robiła je moja mama. Szybkie ciasto na niedzielę, z okazji lub bez.
Łatwy
Składniki:
- jaja: 4 sztuki
- cukier: 1 szklanka
- mąka: 3 szklanki
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- oranżada lub 7UP lub sprite: 1 szklanka
- olej: 1 szklanka
- kakao: 3 łyżki
1.Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, oranżadę(lub inny napój z gazem) i olej. Połowę masy przelewamy do drugiej miski. Jedną zostawiamy bez zmian, do drugiej dodajemy kakao. Gdyby część z kakao okazała się zbyt gęsta można dolać jeszcze 1/4 szklanki oranżady.
2.Do kwadratowej blaszki (25 x 25 cm) lub małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy na środek na przemian raz jasną raz ciemną masę. Ja robię to chochlą (łyżką wazową).
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190*C. Pieczemy około 45 minut. Ciasto powinno pękać na wierzchu - to efekt bąbelków z oranżady - tak ma być.
3.Po upieczeniu i wystudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Komentarze