SERNIK ZEBRA

  • wyświetlono: 213 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To idealne połączenie dwóch smaków w jednym, sernika i kakao które zachwyci nie jednego smakosza. Ślicznie wygląda i świetnie smakuje. Może nie jedno serce na jego punkcie zabije mocniej.

17157630_1132053380256607_8691225312358500210_o
  • 10 porcje
  • 180min
  • Łatwy

Składniki

spód:

290 g herbatników w polewie kakaowej
100 g masła/margaryny

papier do pieczenia
forma 28 cm

masa serowa:

150 g margaryny - tj. 3/5 kostki margaryny
1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
200 g cukru
5 dużych jajek
1 duże opakowanie budyniu śmietankowego

oraz 1 łyżka kakao

dekoracja polewa:

100 g białej czekolady
łyżka masła
łyżka mleka

100 g masła/margaryny
2 łyżki z kopką cukru
2 płaskie łyżki kakao
1 łyżka mleka

Sposób przygotowania przepisu:

SERNIK ZEBRA

  • 1. Herbatniki i miękką margarynę wrzucamy do blendera i mieliny ale nie na pył tylko by były drobne kawałki.
    Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia a następnie wysypujemy gotową mieszankę herbatnikową i przy pomocy łyżki dobrze rozprowadzamy i ugniatamy.

    Całe jajka bez oddzielania żółtek od białek ubij wraz z cukrem na puch. Dodaj ser, 3/5 miękkiej margaryny oraz wsyp budyń. wymieszaj. Podziel masę na 2 części i do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj. Na gotowy spód wykładaj na przemiennie raz jasną raz ciemną masę kładąc ją jedną na drugą ( jak przy babce zebra )
    Piecz w temp.180 stopni przez 35 minut. Wyjmij po 35 minutach na 10 minut poza piekarnik. Po 10 minutach gdy ciasto przestygło ponownie je wsadź na kolejne 35 minut i gotowe. Zostaw je przy uchylonych drzwiczkach by ostygło.

    Gdy ciasto jest już ostudzone to przygotowujemy polewy. Wszystkie składniki ciemnej polewy rozpuszczamy w garnuszku do połączenia się składników w jednolitą masę. A białą czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną dodając odrobinę masła i mleka.

    Wylewamy po wierzchu ciemną polewę kiedy nam nieco zgęstnieje a białą robimy po niej kleksy które potem patyczkiem lub wykałaczką delikatnie rozmazujemy. Gotowy sernik schładzamy najlepiej w lodówce.

Porady

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serslodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylaCiastosernikWielkanocherbatnikikakaopolewazebrawalentynkibiala_czekoladado_kawyBoże_Narodzeniesernik_pieczonyszybki_sernikimienienypuszysty_sernikna_swietawilgotny_sernikser_z_wiaderkasernik_na_spodzie_z_herbatnikowsernik_zebrasernik_z_polewa
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik zebra z bezową pianką

Dodane przez: zzewa

Sernik zebra z bezową pianką

Pyszny sernik zebra idealny na...

Sernik Gotowany Zebra Malinowo-Czekoladowa.

Dodane przez: Słodko Słodka

Sernik Gotowany Zebra Malinowo-Czekoladowa

Chodził za mną już od dłuższego...

Sernik jagodowa zebra1

Dodane przez: Elisa

Sernik jagodowa zebra

Zebra w postaci sernika. Polecam...

ciasto zebra

Dodane przez: justi2401

Zebra

Uwielbiam to ciasto za jego wygląd,...

Zebra

Dodane przez: Kasia84

Zebra

Zebra to szybkie ciasto przypominające...

zebra

Dodane przez: benka

Zebra

Puszysta i wilgotna