Żeberka z kulkami ziemniaczanymi

5 (1 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pamiętacie żeberka na których gotowałem zupę ogórkową? Mięso przydało mi się do kolejnego dania. W połączeniu z kulkami ziemniaczanymi wyszło aromatyczne i syte danie. Do tego kiszony ogórek, nawet nie ma co dyskutować. Tak na marginesie...kulki z ziemniaków można wrzucić od razu do sosu i wymerdać jakąś łychą. Polecam
Arek Gie

  • 3 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g ugotowanego mięsa z żeberek (bez kości)
    1 łyżka smalcu
    1 litr bulionu grzybowego
    1 główka czosnku
    1 cebula
    1 łyżka suszonego lubczyku
    1 łyżka mąki
    100 ml zimnej wody
    sól, pieprz


    Kulki ziemniaczane:








    800 g ugotowanych ziemniaków
    200-250 g mąki ziemniaczanej
    4 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Żeberka z kulkami ziemniaczanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka z kulkami ziemniaczanymi 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki.


    Na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż poczujemy cudowny aromat czosnku.


    Zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem 90-120 minut, na wolnym ogniu.


    Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do żeberek. Mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pierzem.


    W czasie duszenia mięsa, przygotowujemy kluski.


    Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
    Dokładnie wyrabiamy z mąką i posiekanym koperkiem. Formujemy kulki o średnicy 2-3 cm.


    Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.


    Podajemy z przepysznym sosem żeberkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka z piekarnika

To może cię zainteresować