ZAPIEKANKA Z ZIEMNIACZANYMI KULKAMI

0 (0 ocen)

Zbliża się pora na młode warzywa.Proponuję pyszną zapiekankę z młodych małych ziemniaczków.Jest bardzo delikatna i pyszna.

Składniki:

  • 60 dkg.małych ziemniaczków młodych
    40 dkg. małych pieczarek
    20 dkg. ogonówki parzonej
    20 żółtego sera
    2 marchwie
    1 por
    1 cebula średnia
    1/2 kostki masła
    2 łyżki świeżej bazylii
    2 łyżki soku z cytryny
    sól,pieprz, przyprawa uniwersalna,bazylia suszona,carry.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 1. Ziemniaki obrać cienko obieraczką,umyć i ugotować całe w wodzie przyprawionej przyprawa uniwersalna i carry około 10 min,odcedzić i delikatnie odparować.
    Marchew obrać,umyć i pokroić w cienkie talarki.Por pokroić w talarki,cebulę w kostkę,ogonówkę w słupki,bazylię posiekać.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 2. Pieczarki umyć,pokroić w ćwiartki,skropić sokiem z cytryny i przesmażyć na maśle do czasu odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem,suszoną bazylią i zdjąć z patelni.Tłuszcz pozostawić.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 3. Na powstałym tłuszczu zeszklić marchew ,zdjąć z patelni pozostawiając tłuszcz.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 4. Por ,cebulę,ogonówkę przesmażyć na pozostałym tłuszczu do czasu zeszklenia się warzyw,przyprawić do smaku solą,pieprzem,wsypać świeżą bazylię,wymieszać.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 5. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,posypać cienko serem startym na tarce o grubych oczkach.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 6. Na warstwie tej ułożyć talarki marchwi.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 7. Przykryć przesmażonymi warzywami.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 8. Rozłożyć ugotowane kulki ziemniaczane.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 9. Położyć pieczarki.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 10. Całość posypać pozostały serem.
  • zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami 11. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 20 min.

Porady

Podawać jako samodzielne danie.Do dania tego zbędne są dodatki ewentualnie sok do popicia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować