Zapiekanka z ziemniaczanymi kulkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać cienko obieraczką,umyć i ugotować całe w wodzie przyprawionej przyprawa uniwersalna i carry około 10 min,odcedzić i delikatnie odparować.
Marchew obrać,umyć i pokroić w cienkie talarki.Por pokroić w talarki,cebulę w kostkę,ogonówkę w słupki,bazylię posiekać.
2.Pieczarki umyć,pokroić w ćwiartki,skropić sokiem z cytryny i przesmażyć na maśle do czasu odparowania wody,przyprawić solą,pieprzem,suszoną bazylią i zdjąć z patelni.Tłuszcz pozostawić.
3.Na powstałym tłuszczu zeszklić marchew ,zdjąć z patelni pozostawiając tłuszcz.
4.Por ,cebulę,ogonówkę przesmażyć na pozostałym tłuszczu do czasu zeszklenia się warzyw,przyprawić do smaku solą,pieprzem,wsypać świeżą bazylię,wymieszać.
5.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,posypać cienko serem startym na tarce o grubych oczkach.
6.Na warstwie tej ułożyć talarki marchwi.
7.Przykryć przesmażonymi warzywami.
8.Rozłożyć ugotowane kulki ziemniaczane.
9.Położyć pieczarki.
10.Całość posypać pozostały serem.
11.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 190C około 20 min.
Porady
Podawać jako samodzielne danie.Do dania tego zbędne są dodatki ewentualnie sok do popicia.
Komentarze