Żeberka z chili w sosie miodowo - ketchupowym

4.5 (173 ocen)

  • 15 min

Przepis na słodko - pikantne żeberka.

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg żeberek wieprzowych
    parę ziaren pieprzu czarnego
    parę ziaren ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    2 ząbki czosnku
    sól

    Sos:
    150 ml ketchupu
    chili - ilość wg upodobań np. pół łyżeczki
    suszona bazylia i tymianek
    3 łyżki stołowe naturalnego miodu

    Ziemniaki:
    kilka ziemniaków
    4 ząbki czosnku
    duża cebula
    suszone przyprawy: tymianek, rozmaryn, cząber, estragon
    sól
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Ketchupy Dania główne

Żeberka z chili w sosie miodowo - ketchupowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy i oczyszczamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do wrzątku wrzucamy liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, czosnek, cebulę, sól i gotujemy aż do miękkości mięsa (około godziny). Po tym czasie wyciągamy mięso z wody i studzimy.Wodę wylewamy.

  • Żeberka z chili w sosie miodowo - ketchupowym 2. W miseczce przygotowujemy sos: ketchup mieszamy z chili (ewentualnie z ostrą papryką), miodem, bazylią, tymiankiem. Wszystko mieszamy i polewamy żeberka.

  • 3. Blasze smarujemy oliwą, kładziemy na niej obrane ziemniaki - pokrojone w małe kawałki i posypujemy je: tymiankiem, rozmarynem, cząbrem, estragonem, solą. Obok ziemniaków kładziemy ząbki czosnku i cebulę pokrojoną w krążki.
  • 4. Następnie na blasze dajemy żeberka w sosie i wszystko pieczemy w piekarniku w 200 stopniach C jakieś 20-30 minut do momentu chrupiącej skórki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Ketchup Miód Żeberka Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować