Pieczone żeberka w sosie miodowo musztardowym

4.49 (147 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uwielbiam wszystko co jest słodkie, a pieczarki dzięki połączeniu z mięsem i wstawieniu na noc do lodówki zyskały nowe słodkie życie i dzięki temu zachwycają smakiem, który jest niepowtarzalny.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - żeberka: 1 kilogram
    - pieczarki: 200 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - miód: 400 gramów
    - musztarda sarepska: 150 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - sól, pieprz: 1 łyżka
    - cebula granulowana, papryka słodka, curry: 1 szczypta
    - torebka do pieczenia mięsa: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos miodowy

Pieczone żeberka w sosie miodowo musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień przed planowanym obiadem przygotowujemy żeberka. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy i przekładamy do miski. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, cebulą, papryką oraz curry. Dokładnie wszystko mieszamy. W większym naczyniu mieszamy miód z musztardą. Przyprawione mięso przekładamy do torebki do pieczenia. Pieczarki kroimy na cztery i podsmażamy na łyżce masła, przekładamy do mięsa. Całość zalewamy miodem z musztardą. Całość łączymy tak aby sos miodowy obtoczył mięso i pieczarki. Tak przygotowane żeberka wkładamy do lodówki. Następnego dnia nagrzewamy piekarnik na 180 stopni i pieczemy mięso około 1,5 godziny. Ziemniaki surowe kroimy na talarki i wstawiamy do gotowania w osolonej wodzie. Po zagotowaniu gotujemy około 6 minut i odcedzamy. Przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem, a następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków oraz skrapiamy oliwą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Musztarda Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować