Mięciutkie żeberka wieprzowe w aromatycznym sosie, idealne na obiad, kolacje świąteczną. Wystarczy kilka składników i zaledwie 15 minut do przygotowania tego dania.
Żeberka w sosie słodko kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Żeberka myję, kroję na mniejsze kawałki, przekładam do miski.
2. Czosnek, imbir obieram. Czosnek przeciskam przez praskę, imbir kroję bardzo drobno. Warzywa przekładam do mięsa, wsypuję sól, wlewam sos sojowy i odstawiam na jedną godzinę.
3. Po tym czasie mięso z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego, wlewam sos słodko kwaśny i piekę 50 minut w rozgrzanym piekarniku w 180°C.
2.4. Żeberka gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
5. Smacznego.
Komentarze