Żeberka w kremowym sosie z leśnymi grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Żeberka duszone w aromatycznym kremowym sosie, z dodatkiem grzybów leśnych świeżych i suszonych, cebuli, marchwi i dużej ilości koperku.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1,5 kg żeberek paski
    - 2 duże cebule
    - grzyby leśne
    - 2 marchewki
    - mieszanka warzywna (potarkowane: por, seler, pietruszka, marchew)
    - 1l bulionu
    - 200ml śmietanki 30%
    - łyżka proszku z suszonych grzybów
    - przyprawy: pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka wędzona
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w kremowym sosie z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z żeberek zrobić porcje i przyprawić: czosnek granulowany, pieprz, sól, przyprawa do wieprzowiny. Odstawić do lodówki na jakiś czas.
  • 2. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do rozgrzanego garnka i smażyć. Posypać pieprzem. Dorzucić świeże grzyby i smażyć do zarumienienia. Cebule z grzybami przesunąć w jeden bok (można to robić na osobnej patelni, ale ja lubię w jednym garnku) i smażyć obok paski żeberek na rumiano.
  • 3. Podlać bulionem, dodać ziele angielskie, 2 liście laurowe, marchewki pokrojone w plasterki i mieszankę warzywną (zawsze mam w zamrażalce). Przykryć garnek i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
  • 4. Do śmietanki dodać łyżkę proszku z suszonych grzybów (trochę suszonych grzybów miele i w słoiczek) i pieprz, dobrze połączyć ze sobą i odstawić na czas duszenia się żeberek.
  • 5. Na koniec wlać do żeberek śmietankę i zagotować. Dosypać dużo posiekanego koperku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować