Żeberka w kremowym sosie z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z żeberek zrobić porcje i przyprawić: czosnek granulowany, pieprz, sól, przyprawa do wieprzowiny. Odstawić do lodówki na jakiś czas.
2.Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do rozgrzanego garnka i smażyć. Posypać pieprzem. Dorzucić świeże grzyby i smażyć do zarumienienia. Cebule z grzybami przesunąć w jeden bok (można to robić na osobnej patelni, ale ja lubię w jednym garnku) i smażyć obok paski żeberek na rumiano.
3.Podlać bulionem, dodać ziele angielskie, 2 liście laurowe, marchewki pokrojone w plasterki i mieszankę warzywną (zawsze mam w zamrażalce). Przykryć garnek i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
4.Do śmietanki dodać łyżkę proszku z suszonych grzybów (trochę suszonych grzybów miele i w słoiczek) i pieprz, dobrze połączyć ze sobą i odstawić na czas duszenia się żeberek.
5.Na koniec wlać do żeberek śmietankę i zagotować. Dosypać dużo posiekanego koperku.
Komentarze