soczysta karkówka z grzybami duszona w sosie grzybowo-śmietankowym - to moja propozycja na smaczny sycący obiad.Polecam.
1 godz. 40 min
Składniki:
około 1 kg karkówki pokrojonej w plastry
około 1\2 kg świeżych grzybów lesnych-borowiki, prawdziwki podgrzybki.
około 70 ml śmietanki 30%
2 cebule
olej lub masło
sól,
pieprz świezo zmielony
pieprz ziołowy,
przyprawa do karkówki
zioła:
czaber
rozmaryn
świeża natka pietruszki
Karkówka w sosie grzybowym z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Cebulę obieram, siekam podsmazam na rumiano na oleju .
Karkówkę płuczę, osuszam i kroje w plastry.
Kazdy plaster mięsa nacieram przyprawami ,obtaczam w mące i obsmażam na patelni z dwóch stron. Na koniec smazenia łączę z cebulą.Składniki przekładam go garnka.
Mięso podlewam wodą, dusze na małym ogniu pod przykryciem , co chwilę przewracając mięso, aby się nie przypaliło
2. Grzyby oczyszczam , płucze i kroję w średnią kostkę, obsmarzam na tłuszczu a nastepnie wrzucam do duszonego mięsa. Składniki dusze na małym ogniu, co jakis czas mieszając , na koniec przyprawiam do smaku przyprawami, ziołami , dodaje posiekana natkę.
Pod koniec duszenia, dodaje śmietanę posiekana natke i energicznie mieszam ze soba składniki az do zagotowania. Przed podaniem dekoruje świeżą natką .
Podaje z gotowanymi ziemniakami, smacznego.
Komentarze