Żeberka słodko-ostre

4.5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszne, soczyste mięsko, które samo odchodzi od kości, we wspaniałej marynacie, lekko słodkiej, lekko pikantnej. Poezja smaku na talerzu.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -1 kg żeberek wieprzowych, mięsnych (kąty)
    -olej do smażenia

    Marynata:
    -1 łyżka miodu płynnego
    -1/2 łyżeczki chilli w proszku
    -1/2 łyżeczki pieprzu
    -1 płaska łyżeczka soli
    -1 łyżeczka pasty wasabi
    -2 łyżki sosu słodko-kwaśnego
    -2 łyżki sosu sojowego
    -2 łyżki musztardy sarepskiej
    -8 łyżek oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka słodko-ostre - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Wrzucamy umyte, osuszone na papierowym ręczniku, podzielone na 4 części żeberka. Dokładnie nacieramy marynatą, odkładamy na noc do lodówki.

    2. Żeberka obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem po minucie z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy około 80-90 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inny pomysł na żeberka? Sprawdź przepis na żeberka w marynacie curry

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować