Bardzo lubimy pieczone żeberka, dlatego przyrządzam je na różne sposoby. Tym razem proponuję marynatę miodowo-keczupową, dzięki której żeberka mają słodko-ostry smak :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1200 kg żeberek wieprzowych
4 łyżki miodu płynnego
5 łyżek keczupu łagodnego
1 cebula
szczypta chili
4 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
mielona słodka i ostra papryka
sól, pieprz
Żeberka miodowo-pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na dwóch łyżkach oleju. Wystudzić i przełożyć do miski. Dodać miód, keczup, chili, sos sojowy, mieloną słodką i ostrą paprykę, pozostały olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i każdy kawałek mięsa natrzeć powstałą marynatą. Żeberka przykryć i wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Po tym czasie przełożyć wraz z marynatą do naczynia do zapiekania i przykryć. Piec ok.90 minut w 180 st., od czasu do czasu polewając marynatą. Na 20 minut przed końcem pieczenia żeberka odkryć, żeby mięso się ładnie zrumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Komentarze