Żeberka miodowo-pomidorowe

4.5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo lubimy pieczone żeberka, dlatego przyrządzam je na różne sposoby. Tym razem proponuję marynatę miodowo-keczupową, dzięki której żeberka mają słodko-ostry smak :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1200 kg żeberek wieprzowych
    4 łyżki miodu płynnego
    5 łyżek keczupu łagodnego
    1 cebula
    szczypta chili
    4 łyżki oleju
    2 łyżki sosu sojowego
    mielona słodka i ostra papryka
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (6 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Żeberka miodowo-pomidorowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, pokroić na kawałki z jedną kostką. Cebulę pokroić w piórka i przesmażyć na dwóch łyżkach oleju. Wystudzić i przełożyć do miski. Dodać miód, keczup, chili, sos sojowy, mieloną słodką i ostrą paprykę, pozostały olej oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i każdy kawałek mięsa natrzeć powstałą marynatą. Żeberka przykryć i wstawić do lodówki na min.2-3 godz.(a najlepiej na całą noc). Po tym czasie przełożyć wraz z marynatą do naczynia do zapiekania i przykryć. Piec ok.90 minut w 180 st., od czasu do czasu polewając marynatą. Na 20 minut przed końcem pieczenia żeberka odkryć, żeby mięso się ładnie zrumieniło. Podawać z ulubionymi dodatkami :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Miód Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować