Ze szparagami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 30 min

Sałatka często gości na naszym imieninowym stole, bo wszyscy uwielbiamy szparagi.

  • 30 min

Składniki:

  • ● 50 dag białych lub zielonych szparagów (ew. konserwowych)
    ● mały ogórek
    ● pomidor
    ● 3 łyżki majonezu sałatkowego
    ● jajko
    ● 2 łyżki śmietany 12-proc.
    ● 1/2 sparzonej cytryny
    ● łyżeczka cukru
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy. Odcinamy
    zdrewniałe końcówki
    (białe starannie obieramy
    z włókien). Gotujemy ok. 15
    minut w osolonym wrzątku.
    Gdy będą miękkie, dokładnie
    odcedzamy na sicie. Studzimy,
    a następnie kroimy
    w 2-cm kawałki.
  • 2. Jajko gotujemy na twardo
    (najlepiej w wodzie z dodatkiem octu). Studzimy, obieramy
    i kroimy w ćwiartki.
  • Ze szparagami 3. Ogórka i pomidora myjemy,
    osuszamy. Ogórka kroimy
    w cienkie plastry, a pomidora
    w grubsze półplastry. Układamy
    na półmisku
  • 4. Z cytryny wyciskamy sok.
    Majonez mieszamy ze śmietaną.
    Doprawiamy solą, pieprzem,
    cukrem i sokiem z cytryny.
    Polewamy warzywa.

Porady

● Warto ją wzbogacić, dodając kilka łyżek kukurydzy z puszki. ● Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować