1.Szparagi myjemy. Odcinamy
zdrewniałe końcówki
(białe starannie obieramy
z włókien). Gotujemy ok. 15
minut w osolonym wrzątku.
Gdy będą miękkie, dokładnie
odcedzamy na sicie. Studzimy,
a następnie kroimy
w 2-cm kawałki.
2.Jajko gotujemy na twardo
(najlepiej w wodzie z dodatkiem octu). Studzimy, obieramy
i kroimy w ćwiartki.
3.Ogórka i pomidora myjemy,
osuszamy. Ogórka kroimy
w cienkie plastry, a pomidora
w grubsze półplastry. Układamy
na półmisku
4.Z cytryny wyciskamy sok.
Majonez mieszamy ze śmietaną.
Doprawiamy solą, pieprzem,
cukrem i sokiem z cytryny.
Polewamy warzywa.
Porady
● Warto ją wzbogacić, dodając kilka łyżek kukurydzy z puszki.
● Śmietanę możemy zastąpić jogurtem naturalnym.
Komentarze