Zapiekanka ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżeczki masła (ok. 10 min).
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu - al dente.
2.Sos pomidorowy:
Posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć na patelni cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy do smaku.
Sos dusić pod przykryciem 10 minut.
3.Beszamel:
Na maśle zrumienić lekko mąkę. Zdjąć z palnika i dolać mleko. Mieszać szybko, aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
4.Naczynie żaroodporne spryskać olejem. Włożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i polać sosem beszamelowym. Na to położyć szynkę i posypać startym żółtym serem.
Zapiekać w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 min.
Porady
Białe szparagi najlepiej kupić grubsze. Należy je obrać obieraczką do warzyw lub nożykiem.
Komentarze