Zapiekanka ze szparagami

4.5 (162 ocen)

  • 45 min

Zapiekanka makaronowa z dodatkiem szparagów i szynki szwarcwaldzkiej.

  • 45 min

Składniki:

  • - 250 g makaronu penne lub innego
    - 250 g białych szparagów
    - kilka plasterków szynki szwarcwaldzkiej (lub innej wędzonej szynki)
    - ser żółty
    - olej

    sos pomidorowy:
    - 1 cebula
    - 1 ząbek czosnku
    - 6 pieczarek
    - puszka pomidorów krojonych
    - sól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, majeranek)

    beszamel:
    - 2 łyżki masła
    - 2 łyżki mąki
    - 200 ml mleka
    - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.5 (162 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Penne

Zapiekanka ze szparagami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe końcówki. Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru i łyżeczki masła (ok. 10 min).
    Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu - al dente.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Posiekać cebulę i czosnek. Podsmażyć na patelni cebulę, czosnek i pieczarki. Dodać pomidory z puszki oraz przyprawy do smaku.
    Sos dusić pod przykryciem 10 minut.
  • 3. Beszamel:
    Na maśle zrumienić lekko mąkę. Zdjąć z palnika i dolać mleko. Mieszać szybko, aż zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  • 4. Naczynie żaroodporne spryskać olejem. Włożyć makaron wymieszany z sosem pomidorowym. Na wierzch położyć ugotowane szparagi i polać sosem beszamelowym. Na to położyć szynkę i posypać startym żółtym serem.
    Zapiekać w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 min.

Porady

Białe szparagi najlepiej kupić grubsze. Należy je obrać obieraczką do warzyw lub nożykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować