Zdrowy chlebek z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bezglutenowy, bardzo zdrowy i niezwykle odżywczy. Zjedzenie jednej kromki całkowicie zaspakaja głód, bo jest ciężki, mokry i treściwy. Zaletą jest także to, że po tygodniu (w folii spożywczej w lodówce) jest tak samo smaczny jak w dniu pieczenia. Ma bardzo delikatny zapach kaszy gryczanej.

  • 60 min

Składniki:

  • Suche
    • po 3/4 szklanki płatków jaglanych i płatków gryczanych
    • 1 szklanka nasion pestek dyni
    • 1/3 szklanki zmielonych nasion siemienia lnianego
    • 1/3 szklanki całych nasion siemienia lnianego
    • po 1/2 szklanki orzechów laskowych i nerkowców
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 3 łyżeczki nasion Chia lu siemienia lnianego
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli
    Mokre
    • 2 szklanki wody
    • 3 łyżki miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bezy

Zdrowy chlebek z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Wymieszać w misce wszystkie składniki suche. Jeśli nie macie mielonych nasion lnu, to należy je zmielić w młynku do kawy, bo to one sklejają ze sobą wszystkie składniki.
    • Miód rozpuścić w wodzie i wymieszać z suchymi składnikami.
    • Tak przygotowaną mieszankę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jest to porcja na jedną dużą keksówkę lub dwie mniejsze.
    • Odstawić całość na 2 godziny.
    • Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 50 minut.
    • Następnie chlebek wyjąć, odwrócić do góry dnem i podpiec jeszcze spód przez 15 minut.

Porady

Najlepiej kroi się po całkowitym przestudzeniu, idealnie na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować