Zdrowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.I ETAP:
mąkę żytnią, 1 szklankę wody i zakwas wymieszac w dużym garnku 5-litrowym , zostawic na około 8 godzin ( może byc dłużej ale nie mnie ) przykryc suchą ściereczką
2.II ETAP:
Do przygotowanego zaczyny dodac :
1 kg mąki pszennej, siemię, słonecznik, dynię , sezam , otręby lub płatki , sól, 3 szklanki wody + drożdże ( rozpuścic w tej wodzie). Wszystko wymieszac drewnianą łyżką i zostawic pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia .
3.III ETAP:
Z wyrośniętego ciasta odłożyc do słoika 2 łyżki i wstawic do lodówki ( jest to zakwas na kolejne chlebki, który można trzymac 2 tygodnie).
Keksówki posmarowac olejem i wyłożyc ciasto. Przykryc ściereczką i odstawic na 1,5 godziny do wyrośnięcia .
Piekarnik nagrzac do 200 stopni . Piec 1 godzinę . Wyciągamy ciepły z foremek .
CIERPLIWOŚCI W PIECZENIU I OCZEKIWANIU NA EFEKT :)
SMACZNEGO
Komentarze