ZDROWY CHLEBEK

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

CHLEB NA NATURALNYM ZAKWASIE , BEZ KONSERWANTÓW. ŚRODEK LEKKO WILGOTNY Z CHRUPIĄCA SKÓRKĄ

  • 12 godz.

Składniki:

  • PORCJA NA DWA CHLEBKI WIELKOŚCI KEKSÓWKI:
    mąka żytnia "żurek" 1 szklanka
    mąka pszenna 1 kg
    siemię lniane 1/3 szklanki
    trochę pestek dyni, sezamu i słonecznika
    otręby pszenne lub płatki owsiane błyskawiczne 1/2 szklanki
    woda letnia 4 szklanki
    sól gruba 4 łyżeczki
    drożdże 1/6 z 10 dkg
    zakwas
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Zdrowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. I ETAP:
    mąkę żytnią, 1 szklankę wody i zakwas wymieszac w dużym garnku 5-litrowym , zostawic na około 8 godzin ( może byc dłużej ale nie mnie ) przykryc suchą ściereczką
  • 2. II ETAP:
    Do przygotowanego zaczyny dodac :
    1 kg mąki pszennej, siemię, słonecznik, dynię , sezam , otręby lub płatki , sól, 3 szklanki wody + drożdże ( rozpuścic w tej wodzie). Wszystko wymieszac drewnianą łyżką i zostawic pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia .
  • 3. III ETAP:
    Z wyrośniętego ciasta odłożyc do słoika 2 łyżki i wstawic do lodówki ( jest to zakwas na kolejne chlebki, który można trzymac 2 tygodnie).
    Keksówki posmarowac olejem i wyłożyc ciasto. Przykryc ściereczką i odstawic na 1,5 godziny do wyrośnięcia .
    Piekarnik nagrzac do 200 stopni . Piec 1 godzinę . Wyciągamy ciepły z foremek .
    CIERPLIWOŚCI W PIECZENIU I OCZEKIWANIU NA EFEKT :)
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować