Chrupki chlebek z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Świetny, chrupiący i zdrowy chlebek pełen cennych ziaren. Co najwazniejsze bez pszenicy, spulchniaczy i innych dodatków.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • -100g mąki kukurydzianej
    -100g mąki z amarantusa
    -150g płatków owsianych górskich (dla osób na diecie bezglutenowej koniecznie certyfikowane)
    -250ml wody gazowanej
    -100g + 50g do posypania mieszanki nasion i ziaren
    -pół łyżeczki soli
    -łyżka miodu (opcjonalnie)
    -łyżka zmiksowanego siemienia lnianego
    -łyżka nasion siemienia lnianego (do posypania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chrupki chlebek z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -Wszystkie składniki prócz tych do posypania mieszamy i odstawiamy na około 10-15minut do napęcznienia.
    -Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy równo masę na grubość około 3-5mm. Całość posypujemy resztą ziarenek, które delikatnie wciskamy dłońmi.
    -Chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (200C) na około 50min. Po 15 minutach wyciągamy blachę i delikatnie przecinamy ciasto na kromki w kształcie prostokąta lub kwadratów.
    Co 15 min uchylamy drzwiczki piekarnika, by uwolnić parę wodną. Dzięki temu chlebek będzie chrupki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować