Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru

4.5 (198 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe pączusie bez smażenia w głębokim tłuszczu i cukru

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -650 g mąki orkiszowej
    -kostka masła extra rozpuszczonego i ostudzonego
    -2 opakowania drożdży suchych (14 g)
    -4 jaja
    -1 żółtko
    -1 łyżeczka cukru/słodzika
    -200 ml mleka letniego
    -pół łyżeczki soli
    -dosłodzić wedle uznania
    +ulubiony dżem (u mnie truskawkowy domowej roboty)
    +1 jajo do wysmarowania
    +papilotki do babeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy dziurę w środku. Wsypujemy tam drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru/słodzika, 4 łyżki mleka i mieszamy (tylko drożdże). Obsunie się odrobina mąki do tego po bokach, ale to tak ma być, także nie przejmujcie się tym. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min.
    2. Gdy drożdże podrosną, dodajemy sól, cukier/słodzik wedle uznania, resztę mleka i zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.)
    3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę.
    4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później).
    5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu. U mnie na jedną partię do piekarnika wchodzi 16 szt. Po wykonaniu odpowiedniej ilości przykrywamy ściereczką na 15 min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 min. Powtarzamy etapy do wykończenia ciasta.
    Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzik)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tłusty czwartek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować