Szybkie i proste pączuszki, które udadzą się każdemu
30 min
Składniki:
na 18 małych pączków:
280 g mąki pszennej tortowej
120 g serka homogenizowanego lub sera mielonego
100 g gęstej śmietany
3-4 łyżki cukru
1 jajko
3/4 łyżeczki sody
ok 0,7 l oleju do smażenia
ulubiona konfitura do nadziewania
cukier puder do posypania
Mini pączki bez drożdży - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać.
2.Dodać śmietanę, serek, jajko i wyrobić miękkie ciasto.
3.Ciasto może się delikatnie kleić. Nie należy dosypywać zbyt dużo mąki, bo pączki mogą być przez to twarde.
4.Z ciasta uformować małe kuleczki.
5.Dobrze rozgrzać olej i smażyć pączki na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor.
6.Odsączyć na ręczniku papierowym a po ostudzeniu nadziewać konfiturą najlepiej przy pomocy szprycy z podłużną cienką końcówką. Na końcu posypać cukrem pudrem.
Porady
Pączki doskonale smakują także bez nadzienia, wtedy polecam dodanie do ciasta skórki cytrynowej.
Komentarze