Zdrowa tarta z ciecierzycy z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zalej ciecierzycę wodą i moc przez noc. Następnie gotuj ok. 1h, do miękkości. Odcedź i zmiel za pomocą malaksera. Dodaj przyprawę oraz jajko. Wyłóż masę do formy do tarty i podpiecz - w 180°C, ok. 15 min.
2.Obierz marchew i seler. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Umieść w rondlu i uduś z niewielką ilością wody i przyprawą uniwersalną. Przełóż do podpieczonego spodu.
3.Dodaj pokrojonego na kawałki upieczonego z dowolnymi przyprawami kurczaka. Posyp startym serem żółtym i zapiecz, ok. 15-20 min.
4.Udekoruj posiekaną natką pietruszki i podawaj. Tarta świetnie smakuje z sałatką z pomidorów lub sosem pomidorowym.
Komentarze