Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche:
na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i pokrojone w kostkę zimne masło, szybko wyrabiamy, formułujemy kulę, rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, nakrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy np. groch, by ciasto nie rosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy 20 min, zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 10 min. w tej samej temperaturze.
W międzyczasie przygotowujemy farsz do wypełnienia tarty. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem i podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Po przesmażeniu zdejmujemy mięso i przekładamy na talerz. Paprykę przepoławiamy, wyjmujemy nasiona i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, skórkę nacieramy odrobiną oleju. Na tej samej blasze, obok papryki wykładamy pokrojonego w kostkę bakłażana, wcześniej obieramy go ze skórki, doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i odrobiną oleju. Wstawiamy blaszkę z papryką i bakłażanem do piekarnika nagrzanego do 200st. C na 15minut. Po tym czasie wyjmujemy, bakłażana przekładamy na talerz, a paprykę chowamy na 5 min. w torebkę foliową (by skórka lepiej odchodziła), po tym czasie wyjmujemy i zdejmujemy z niej skórkę i kroimy paprykę w kostkę. Cukinię kroimy w cienkie talarki, końcówki cukinii odrzucamy. Śmietankę łączymy z rozbełtanymi jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczone kruche ciasto wysypujemy kurczaka, bakłażana, paprykę i na wierzch układamy talarki z cukinii. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy w 180st. C przez 35-40 minut.
Smacznego!
Komentarze