Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami

  • wyświetlono: 1151 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ten przepis stał się numerem 1 w moim domu ;)

IMG_3086
  • 6 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto kruche:
250g mąki pszennej
150g zmrożonego masła
szczypta soli
1 jajko
Wypełnienie tarty:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
mały bakłażan
mała cukinia
1 papryka
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz
olej rzepakowy
200ml śmietanki 30%
3 jajka

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta wytrawna z kurczakiem i warzywami

  • 1. Ciasto kruche:
    na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę, dodajemy szczyptę soli, wbijamy jajko i pokrojone w kostkę zimne masło, szybko wyrabiamy, formułujemy kulę, rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy, nakrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy np. groch, by ciasto nie rosło. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. C, pieczemy 20 min, zdejmujemy papier z grochem i podpiekamy jeszcze 10 min. w tej samej temperaturze.

    W międzyczasie przygotowujemy farsz do wypełnienia tarty. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, posypujemy solą, pieprzem i podsmażamy na odrobinie oleju na patelni. Po przesmażeniu zdejmujemy mięso i przekładamy na talerz. Paprykę przepoławiamy, wyjmujemy nasiona i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórką do góry, skórkę nacieramy odrobiną oleju. Na tej samej blasze, obok papryki wykładamy pokrojonego w kostkę bakłażana, wcześniej obieramy go ze skórki, doprawiamy solą, pieprzem, łyżeczką oregano i odrobiną oleju. Wstawiamy blaszkę z papryką i bakłażanem do piekarnika nagrzanego do 200st. C na 15minut. Po tym czasie wyjmujemy, bakłażana przekładamy na talerz, a paprykę chowamy na 5 min. w torebkę foliową (by skórka lepiej odchodziła), po tym czasie wyjmujemy i zdejmujemy z niej skórkę i kroimy paprykę w kostkę. Cukinię kroimy w cienkie talarki, końcówki cukinii odrzucamy. Śmietankę łączymy z rozbełtanymi jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
    Na podpieczone kruche ciasto wysypujemy kurczaka, bakłażana, paprykę i na wierzch układamy talarki z cukinii. Zalewamy masą śmietanowo-jajeczną. Pieczemy w 180st. C przez 35-40 minut.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

bakłażanKurczakpaprykaCukiniatarta wytrawna

Komentarze

Podobne przepisy

image-1eudu1q

Dodane przez: kuchcik89

Tarta z boczkiem i warzywami

Tarta to świetna propozycja na...

Wytrawna tarta z kaczką

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Wytrawna tarta z kaczką

Pyszna tarta o lekko korzennym...

image-0kp77yi

Dodane przez: Magster

TARTA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI

Tarta ta powstała na zasadzie sprzątania...

Tarta z mięsem mielonym i warzywami

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Tarta z mięsem mielonym i warzywami

Kruche ciasto wypełnione po brzegi...

Tarta z warzywami i serem feta

Dodane przez: Futka

Tarta z warzywami i serem feta

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE