Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami

4.49 (160 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zapiekanki to jedne z moich ulubionych dań, które jadłabym nawet co kilka dni. Taka zapiekanka doskonale nadaje się na awaryjny obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 10 ziemniaków średniej wielkości
    ok. 500 g schabu
    30 dag żółtego sera
    2 duże cebule
    opakowanie małych pieczarek
    300 ml śmietany 30%
    słodka i ostra papryka
    tymianek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana ze schabem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1e272to 1. Ziemniaki obieramy, myjemy , osuszamy i kroimy w plastry 1 cm. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, na które układamy pokrojone ziemniaki. Na grubych oczkach tarki ścieramy połowę żółtego sera i posypujemy nim ułożone w naczyniu ziemniaki.
  • image-0efh6q6 2. Zabieramy się za schab. Myjemy schab , a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w średnią kostkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce oleju i masła prawdziwego. Po kilku minutach dodajemy umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy do momentu, aż odparuje nam woda. Następnie dodajemy pokrojoną w grube pół talarki cebulę i dusimy kilka minut. Zalewamy wszystko śmietaną. Doprawiamy słodką i ostrą papryką, tymiankiem, solą i pieprzem i czekamy, aż wszystko się połączy. Do naczynia żaroodpornego na ziemniaki posypane serem wykładamy przyrządzony przez nas farsz z patelni . Wierzch posypujemy resztą sera. Naczynie żaroodporne zamykamy i pieczemy 1 h w temp. 190 stopni do miękkości ziemniaków . Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować