Zapiekanka ziemniaczana z wędliną, cukinią i marchewką

4.5 (145 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taką smaczną i sycącą zapiekankę warto przygotować, kiedy zalegają nam wędliny i warzywa w lodówce.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z WĘDLINĄ,CUKINIĄ I MARCHEWKĄ



    Składniki:
    3-4 ziemniaki
    200 g wędliny (u mnie schab pieczony)
    pół cukinii
    2 marchewki
    pół cebuli
    2 ząbki czosnku
    3 jajka
    3-4 łyżki śmietany 18 proc.
    4 łyżki startego żółtego sera
    sól, pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zapiekanka ziemniaczana z wędliną, cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić, pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania lekko natłuścić i wyłożyć ziemniaki.
  • 2. Wędlinę pokroić w kostkę, cebulę posiekać i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażyć, po czym przełożyć na ziemniaki.
  • 3. Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubym oczku i razem z cukinią przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę poddusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć na marchewkę z cukinią.
  • 4. Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym, żółtym serem. Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Cukinia Marchewka Ser żółty Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować