Zapiekanka ziemniaczana z wędliną, cukinią i marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki, umyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie na pół twardo. Odcedzić, pokroić na plasterki. Naczynie do zapiekania lekko natłuścić i wyłożyć ziemniaki.
2.Wędlinę pokroić w kostkę, cebulę posiekać i przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Podsmażyć, po czym przełożyć na ziemniaki.
3.Cukinię umyć, pokroić w kostkę. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubym oczku i razem z cukinią przełożyć na patelnię z rozgrzanym olejem. Chwilę poddusić do miękkości, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć na marchewkę z cukinią.
4.Jajka roztrzepać ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec 30 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym, żółtym serem. Podawać na ciepło.
Komentarze