Zapiekanka Ziemniaczana Z Pieczarkami I Cukinią / Bez Jajek

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Prosta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :)

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    6-7 średnich ziemniaków
    250 g pieczarek
    1/2 cukinii
    1 mała cebulka
    2 małe ząbki czosnku
    100 ml śmietanki 30 %
    1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę
    1/2 kulki mozzarelli
    garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli)
    sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
    przyprawa do ziemniaków
    olej do smażenia
    natka pietruszki
    masło lub smalec do wysmarowania foremki
    naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Ser

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cukinią / bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
    2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem oraz papryką.
    Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony.
    3. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki.
    4. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
    Kiedy to się stanie wlewamy do pieczarek śmietankę, chwilkę dusimy i odstawiamy na bok.
    5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie warstwa pieczarek z sosem i plasterki cukinii, następnie znów ziemniaki (plus przyprawa do ziemniaków), pieczarki i cukinia.
    Na sam koniec, na wierzchu, układamy kawałki mozzarelli, fetę i obsypujemy serem żółtym.
    Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min

    Po upieczeniu obsypujemy zapiekankę natką pietruszki. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować