Prosta i bardzo smaczna zapiekanka, w Maju robiłam ją trzy razy, tak nam smakowała :)
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
6-7 średnich ziemniaków
250 g pieczarek
1/2 cukinii
1 mała cebulka
2 małe ząbki czosnku
100 ml śmietanki 30 %
1/3 kostki fety pokrojonej w kostkę
1/2 kulki mozzarelli
garść startego sera żółtego (zamiast sera żółtego można użyć samej mozzarelli)
sól, pieprz, papryka słodka w proszku,
przyprawa do ziemniaków
olej do smażenia
natka pietruszki
masło lub smalec do wysmarowania foremki
naczynie do zapiekania
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cukinią / bez jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurka na pół miękko, około 15-20 min. Po ugotowaniu lekko studzimy, obieramy i kroimy na plasterki.
2. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki (jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać), kroimy na 3-4 mm plasterki, obsypujemy ją solą, pieprzem oraz papryką.
Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy plasterki cukinii tak po 2-3 minuty z każdej strony.
3. W czasie gdy ziemniaki się gotują obieramy i ścieramy pieczarki na tarce lub kroimy w plasterki.
4. Na patelni przesmażamy cebulkę oraz drobno pokrojony czosnek, następnie dodajemy pieczarki doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy aż większość wody odparuje z patelni.
Kiedy to się stanie wlewamy do pieczarek śmietankę, chwilkę dusimy i odstawiamy na bok.
5. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub smalcem i wykładamy na przemian ziemniaki które obsypujemy przyprawą do ziemniaków i odrobina soli i pieprzu, następnie warstwa pieczarek z sosem i plasterki cukinii, następnie znów ziemniaki (plus przyprawa do ziemniaków), pieczarki i cukinia.
Na sam koniec, na wierzchu, układamy kawałki mozzarelli, fetę i obsypujemy serem żółtym.
Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 min
Po upieczeniu obsypujemy zapiekankę natką pietruszki. Smacznego !!!
Komentarze