Zapiekanka jest prosta do wykonania, ale bardzo smaczna, idealna gdy w lodówce pustki. U mnie, tym razem pustki były w dekoracji gdyż wszystkie zielone i nie zielone natki zostały już zjedzone wcześniej ;)
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na 2 osoby:
4 duże ziemniaki
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10/12 lub 18 %
1/3 cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki
50 g bryndzy
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
wiórki masła
masło lub oliwa do wysmarowania blaszki/foremki/naczynia do zapiekania
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą.
2. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz.
4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
5. Do wysmarowanej foremki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą.
Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut.
Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę. Smacznego !!!
Komentarze