ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z CUKINIĄ I BRYNDZĄ

5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapiekanka jest prosta do wykonania, ale bardzo smaczna, idealna gdy w lodówce pustki. U mnie, tym razem pustki były w dekoracji gdyż wszystkie zielone i nie zielone natki zostały już zjedzone wcześniej ;)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na 2 osoby:

    4 duże ziemniaki
    2 czubate łyżki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 10/12 lub 18 %
    1/3 cukinii pokrojonej w cieniutkie plasterki
    50 g bryndzy
    sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
    wiórki masła
    masło lub oliwa do wysmarowania blaszki/foremki/naczynia do zapiekania
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i bryndzą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub oliwą.
    2. Ziemniaki dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy i po lekkim przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w niezbyt grube plasterki.
    3. Jogurt lub śmietanę mieszamy z rozkruszoną bryndzą, możemy tutaj dodać pieprz.
    4. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
    5. Do wysmarowanej foremki wykładamy pierwszą warstwę ziemniaków, następnie solimy i/lub pieprzymy obsypujemy delikatnie przyprawą do ziemniaków i rozsmarowujemy mniejsza połowę jogurtu/śmietany z bryndzą.
    Następnie wykładamy drugą warstwę naprzemiennie z plasterkami cukinii, również obsypujemy przyprawami i na wierzch rozsmarowujemy resztę jogurtu z bryndzą.

    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 25-35 minut.

    Pod koniec pieczenia ścieramy wiórki masła na zapiekankę. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bryndza Cukinia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować