Zapiekanka ziemniaczana chili con carne

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Chili con carne w formie zapiekanki? Pewnie! W połączeniu z ziemniakami tworzy sycący obiad.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    500g mięsa mielonego
    2 czerwone papryki
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 duża cebula
    1 butelka passaty pomidorowej
    olej
    przyprawa do dań meksykańskich
    200g tartego, żółtego sera
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, studzimy. Kroimy w grube plastry.
    2. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą i papryką. Dodajemy passatę, dusimy do miękkości warzyw. Dodajemy przyprawę i fasolę opłukaną na sitku pod wodą. Studzimy i mieszamy z ziemniakami i serem (1/4 sera zostawiamy do posypania).
    3. Zapiekankę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować