Zapiekanka chili con carne

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Apetyczne i proste w przygotowaniu danie. Moja rodzina była zachwycona tą zapiekanką i prosiła o dokładkę.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu świderki
    400 g wołowiny
    1 puszka Meksykańskiego chili con carne
    1 zielona papryka
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    1 ząbek czosnku
    gałka muszkatołowa
    papryka słodka w proszku
    chili
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Chili con carne

Zapiekanka chili con carne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  • 2. Wołowinę, cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni.
  • 3. Do garnka wlewamy odrobinę oleju. Najpierw delikatnie rumienimy cebulę a później dodajemy paprykę.
  • 4. Po kilku minutach przekładamy mięso i wlewamy zawartość puszki. Dodajemy przeciśnięty czosnek i dusimy do momentu aż papryka zmięknie. Doprawiamy przyprawami.
  • 5. Do naczynia żaroodpornego przekładamy część makaronu. Wylewamy zawartość garnka i przykrywamy pozostałym makaronem.
  • 6. Jajko mieszamy ze słodką papryką w proszku i szczypiorkiem. Smarujemy nim powierzchnię zapiekanki.
  • 7. Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut i 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Makaron Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować