ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, CEBULOWO- SZYNKOWA

4.5 (156 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapiekankę z ziemniaków można przygotować na wiele sposobów i przeróżnymi składnikami. Dzisiaj przygotowałam ją z pieczoną cebulą i szynką. Polana jest sosem śmietanowo - jajecznym i zapieczona. Jest idealna na obiad, podwieczorek lub piknik.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI :
    1,5 kg ziemniaków
    4 jajka
    200 ml śmietany 30 %
    5-6 cebul
    150 g szynki wędzonej
    sól, gałka muszkatołowa,pieprz do smaku
    1/2 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
    odrobina oleju
    naczynie do zapiekania
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Szynki

Zapiekanka ziemniaczana, cebulowo- szynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. PRZYGOTOWANIE :

    Warzywa obieramy i kroimy w talarki. Ziemniaki przekładamy do garnka i gotujemy w osolonym wrzątku 10 minut. Odcedzamy, studzimy.
    Cebulę podpiekamy na odrobinie oleju, aż będzie miękka, ale nie spieczona. Doprawiamy solą i ziołami prowansalskimi. Odkładamy i studzimy.
    Szynkę kroimy w kostkę. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i przyprawę do ziemniaków, mieszamy.
    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy porcję ziemniaków, na to część cebuli i szynki, następnie ponownie ziemniaki, cebula aż do rozłożenia całych składników.
    Zapiekankę zalewamy masą śmietanową, wyrównujemy i pieczemy w piekarniku około 40 minut, w temperaturze 180 % C. Po wyjęciu lekko ją studzimy.
    Zapiekankę podajemy z ulubionymi dodatkami i surówką, smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Szynka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować