ok. 7 ziemniaków,
ok.100-150 g startego sera,
1-2 marchewki,
pietruszka,
około 200-250 g śmietany,
2 jajka,
kilka plasterków szynki lub innej wędliny,
mała cebula,
sól, pieprz, granulowany czosnek,rozmaryn, tymianek
Ziemniaczana zapiekanka z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa gotujemy w mundurkach do miękkości, obieramy i kroimy na plasterki. Przygotowujemy zalewę ze śmietany, jajek i części sera, doprawiamy solą i pieprzem. Szynkę przesmażamy z cebulą. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami warzywa (przyprawiamy je ziołami oraz solą i pieprzem) i szynkę z cebulą, zalewamy wszystko śmietankową mieszaniną i posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach.
Komentarze