Zapiekanka ziemniaczana

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 45 min
  • Dla 5 osób

Sposób na łatwy i pyszny obiad z ziemniaków, możemy ugotować specjalnie ziemniaki lub wykorzystać to co zostało nam z wcześniejszego obiadu.

  • 45 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 70 dag ziemniaków
    1 jajko
    1/4 szklanki mleka
    2 pętka kiełbasy śląskiej
    kawałek pora około 5 cm
    dodatkowo:
    olej
    tarty żółty ser 2-3 łyżki
    przyprawy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka ziemniaczana 1. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, następnie obrać i odłożyć w całości 3 ziemniaki, pozostałe przecisnąć przez praskę.
  • zapiekanka ziemniaczana 2. Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu ( wystarczy wytopiony z kiełbasy) po podsmażeniu dodać ją do ziemniaków razem z drobno pokrojonym porem i żółtkiem jajka, dolać mleko, wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Białko jajka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli i na koniec dodać do masy ziemniaczanej, wymieszać.
  • zapiekanka ziemniaczana 3. Mniejszą formę do zapiekania wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, następnie na dnie wyłożyć całą masę ziemniaczaną i wyrównać, całe ziemniaki pokroić w grubsze plastry i ułożyć na masie ziemniaczanej po wierzchu posmarować olejem i posypać przyprawą " suszone pomidory z czosnkiem i bazylią" oraz pieprzem ziołowym.
    Piec około 20 minut w temp. 200st do momentu zrumienienia na 5 minut przed końcem pieczenia posypać startym serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować