ZAPIEKANKA Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM

4.5 (142 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszny, bezmięsny obiad. :)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g makaronu (u mnie świderki),
    20 dag pieczarek,
    większa cukinia,
    średnia papryka czerwona,
    czosnek niedźwiedzi,
    sól,
    pieprz cayenne,
    15 dag tartego sera żółtego,
    mała cebula (drobno pokrojona),
    łyżka posiekanego szczypiorku,
    puszka krojonych pomidorów,
    ząbek czosnku,
    1 papryczka chili peperoncini,
    cukier,
    zioła prowansalskie,
    sól,
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z warzywami i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotuję w osolonej wodzie, odcedzam.
    Pieczarki, cukinię i paprykę kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce oleju z dodatkiem przypraw: soli, pieprzu cayenne i czosnku niedźwiedziego.
    Na maśle podsmażam cebulę ze szczypiorkiem. Dodaję pomidory, posiekany czosnek i przyprawy (chili peperoncini wcześniej rozgnieść w dłoniach). Chwilę duszę na małym ogniu.
    Makaron łączę z warzywami i sosem, mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego. Całość posypuję serem.
    Zapiekam w 180 stopniach - 15 minut pod przykryciem, a następnie około 5-7 minut bez pokrywki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Post Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować