Zapiekanka z makaronem, karkówką i sosem pomidorowym

4.48 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Rozgrzewająca, sycąca, pachnąca ziołami i niezwykle smakowita zapiekanka z makaronem, sosem z karkówką duszoną w pomidorach, z dodatkiem czosnku i ziół, i wieńczącą całość mozzarellą, przyrumienioną apetycznie i lekko ciągnącą się przy każdym kęsie...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    dowolny makaron
    mozzarella w kulce
    Sos z karkówką:
    2-3 plastry karkówki wieprzowej
    0,5 łyżeczki mąki pszennej
    1 mały por - jasna część (może być cebula)
    2 duże ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    1 szklanka przecieru pomidorowego
    szczypta gałki muszkatołowej
    1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżeczka suszonego majeranku
    0,5 łyżeczki suszonego tymianku
    sól, pieprz
    woda do podlewania
    Dodatkowo:
    świeża bazylia do posypania
Wystaw ocenę:

4.48 (154 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z makaronem, karkówką i sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Kotlety z karkówki lekko rozbijam, a potem kroję na niewielkie kawałki. Oprószam je solą, pieprzem i mąką, przekładam na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażam do lekkiego zrumienienia z obu stron. Na patelnię dorzucam posiekany grubo czosnek i pokrojony w plasterki por, mieszam, zmniejszam ogień, przykrywam patelnię i smażę ok. 10 minut, do zeszklenia pora. Dolewam troszkę wody (tylko tyle, by wszystko się lekko dusiło) i duszę aż mięso będzie miękkie. Wtedy na patelnię wlewam przecier pomidorowy, dodaję suszone zioła, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Duszę jeszcze 10 minut. Na koniec dodaję posiekaną świeżą bazylię.
    Gotuję makaron wg przepisu na opakowaniu, odcedzam. Makaron rozkładam w niewielkich naczyniach do zapiekania (można oczywiście przełożyć go do jednego, dużego naczynia), wykładam też po porcji sosu z karkówką, Każdą porcję zapiekanki obkładam porwanymi kawałkami mozzarelli, oprószam jeszcze wszystko pieprzem i posiekaną bazylią. Piekę w 185 stopniach aż ser się pięknie zrumieni. Podaję na gorąco, w naczyniach w których zapiekanka się piekła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować